Fælgopretning
Kort om fælgopretning
Det er ikke så tit det sker, men du kan være uheldig, at køre i et større hul i vejen eller rabatten, og så kan fælgen blive slået skæv. Er uheldet ude, så vil mange nok tænke, at der skal en ny fælg til, før det bliver godt igen, men det er mere reglen end undtagelsen, at fælgen sagtens kan rettes op igen.
Det er ikke en gør-det-selv opgave, at rette en alufælg op igen, for det kræver både udstyr, ekspertise og masser af varme, at få oprettet en alufælg.

Er dækket skadet?
Det første der skal ske, er at dækket skal afmonteres fra fælgen, så det er let at få fælgen tilbage i den oprindelige form. Ved afmontering af dækket, så skal dækket inspiceres for skader. For det der ofte sker, når du rammer en kantsten eller et hul i vejen, er at den påvirkning som fælgen får, først rammer dækket, og ødelægger det.
Her er et eksempel på, hvad der kan ske med dækket, når du kommer for tæt på kantstenen. skadet dæk Sker det, at dækket bliver ødelagt på denne måde, så er der ikke nogen anden vej, end at få monteret et nyt dæk, da det er ulovligt at køre med, og der vil være en risiko for, at dækket springer under kørsel.
FAQ
Ofte stillede spørgsmål!
Når der foretages opretning af alufælge, så er det ikke unormalt, at alufælgen slår revner, fordi der er så stor belastning på fælgen, når den rettes op. Sker det at fælgkanten slår revner, så er det heller ikke noget problem hos Hjulfix, for vi giver hurtigt en vurdering af skaden, og kommer med en pris på reparation af din alufælge. Efter at revnerne i alufælgen er blevet svejst, vil der være ”efterladenskaber” efter svejsningen, i form af for meget aluminium på fælgen (svejsningen). Det er noget der skal fjernes i en drejebænk, som roterer i en høj fart, og påfører fælgen et skær, som skærer det overskydende aluminium af, så alufælgen får dens oprindelige form tilbage Mange ”professionelle” fælgreparations virksomheder, som findes i dag, retter ikke fælgen op, men drejer bare alu af fælgen, indtil fælgen er blevet lige igen. Dét er ikke nogen god løsning, og det svarer i min verden lidt til, at slagteren lige lægger (den tunge) tommelfinger på vægten. Det er noget der kan svække fælgen, og det er ikke nødvendigt, hvis man ellers kender til håndværket med, at rette fælge op.
Når der både varmes på alufælgen, og presses med flere tons, for at få oprettet fælgen, så er der stor risiko for, at malingen på fælgen tager skade, hvis den ikke allerede har taget skade af at blive skæv. Derfor er det tit en fordel at medregne en pulverlakering af dine alufælge. Med en pulverlakering af dine alufælge, så er dine fælge så gode som nye, og du skal derfor ikke bekymrer dig om, om de ser godt ud, til næste sæson.
Skulle det være vejen, som er så ujævn og fuld af huller, så er det faktisk muligt at få erstatning fra din kommune. Men det er med kommunen, som med alle andre offentlige instanser… ALT tager tid. Dette gælder også for anmeldelser af skader på grund af dårlige vej forhold. Derfor er det også en fordel, hvis du har kaskoforsikring, på din bil. Den dækker i første omgang, hvis du er ude for et selvforskyldt uheld. Med en kaskoforsikring, så søger forsikringen også tit om erstatning for dig, gennem kommunen, så du slipper for alt bøvlet, og i sidste ende ikke kommer til at betale for selvrisikoen, eller får en prisstigning i dine forsikringspræmie.
Når fælgen får nok påvirkning til, at den er blevet slået skæv, så er det også tit at styretøjet, er blevet skævt eller ødelagt, efter et sammen stød med en kantsten eller et hul. Styretøjet er meget sart på en bil, for hvis du rammer den mindste forhindring på vejen, så er det nok til, at styretøjet trænger til at blive justeret. 9 ud af 10 gange, så er der noget at justere på, hvis du har været for tæt på en kantsten, eller være i en lidt for dyb vandpyt, med bilen. Får du ikke taget hånd om justeringen af din bils styretøj, så begynder der med tiden at komme mere slid i dine dæk, hvilket resultere i, at du bruger meget mere brændstof, på grund af den store modstand i dækkene. Når du så får sporet din bil, så kan det allerede være for sent, fordi at tyndslidte dæk (1,6mm, ifølge loven – 3mm i praksis) ikke er lovlige at køre på. Det er ikke valgfrit, hvor man måler de 1,6mm, for tit så er det inderside eller yderside, som bliver slidt, i sådan et tilfælde her, hvor sporingen ikke er i orden.